2023년 11월 25일 토요일

51. 요리 매연

50세 전후 인 여성 A씨는 최근 폐암 말기 판정을 받았다.  그녀는 20 여년을 학교 급식 조리사로 일해 왔 다. 그 녀 본인은 물론 가족 모두가  담배를 피지 않았다.  요리 매연이 폐암의 원인으로 지목되었다.  여성 폐암 발생 원인의 90퍼센트가 주방 미세먼지라고 국립 암센타가 발표한 바가 있다. 요리 매연은 초미세먼지를 대형덤프  트럭의 2배 이상 만든다고 한다. 도심에서 미세먼지가 가장 많이 발생하는 곳은 식당이란다.  햄버거 1장 구울  때 생기는 미세먼지는 디젤 덤프 트럭이 250km 달릴 때 나오는 량과 맞먹는다고 한다. WHO의 발표에 따르면, 실외에 비하여 실내의 미세먼지가 폐에 도달할 확률이 100배 내지 1000배가 높다고 한다. 요리매연은 WHO가 지정하는 1급 발암 물질이다. 2017년 국내 여성 폐암 환자의 90퍼센트가 비흡연자였다. 학교, 공장, 대형병원, 지하식당, 백화점의 푸드코트 등 대형 급식 시설에서 미세먼지가 대량으로 발생한다. 그 미세먼지는 조리 근로자, 식당 고객, 주변 사람들의 건강을 위협한다. 이제, 요리매연의  효과적인 관리 방법을 알아보자. 환기가 가장 효과적인 대 책이다. 고기나 생선은 너무 바싹 굽지 않는다. 뚜껑을 덮고 조리한다. 조리 시간을 가능한 한 짧게 한다. 기름이 타지 않도록  중불로 조리한다. 후드를 사용하고 창문을 열어서 환기시킨다. 조리할 때 마스크를 착용한다. 요리매연 발생을 줄일 수 있는 조리 방법을 선택한다. 대형 식당의 경우는 요리매연 제거 시설을 설치해야한다. 요리매연을 줄이도록 노력하여 우리의 건강을 지킵시다. 나의 이야기를 들어주셔서 감사합니다.
(A woman around the age of 50 was recently diagnosed with terminal lung cancer.  She has worked as a school lunch cook for more than 20 years. didn't smoke herself or her whole family.  Cooking fumes have been blamed for lung cancer.  Ninety percent of the causes of lung
cancer in women are kitchen fine dust, according to the National Amcenta. Cooking fumes are said to make ultrafine dust more than twice as much as large dump trucks. Restaurants generate the most fine dust in the city.  Fine dust generated when baking a hamburger is said to be equivalent to the amount produced when a diesel dump truck runs 250 kilometers. According to the WHO's announcement, indoor fine dust is 100 to 1,000 times more likely to reach the lungs than outdoors. Cooking smoke is a first-class carcinogen designated by the WHO. In 2017, 90 percent of female lung cancer patients in Korea were non-smokers. Large amounts of fine dust are generated in large meal facilities such as schools, factories, large hospitals, underground restaurants, and food courts at department stores. The fine dust threatens the health of cooking workers, restaurant customers, and people around them. Now, let's find out how to manage cooking fumes effectively. Ventilation is the most effective measure. Meat or fish are not too crispy. Cover and cook. Keep the cooking time as short as possible. Cook over medium heat to prevent oil from burning. Use the hood and open the window to ventilate. Wear a mask when cooking. Choose a cooking method that can reduce the generation of cooking fumes. In the case of large restaurants, cooking and smoke removal facilities must be installed. Let's protect our health by trying to reduce cooking fumes. Thank

you for listening to my story.)

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424. 6 응기상

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